Sekcijska dvižna vrata – zgodovina

Zgodovina sekcijskih dvižnih vrat v Soveniji sega v 8o. leta, kakšnih 10 let pred tem pa se je začela v S. Ameriki in Kanadi. Od tam izhajajo tudi sekcijska dvižna vrata Canadoor, ki so bila pri nas zelo popularna, ker so bila takrat še zelo redka in to v leseni izvedbi. Vrata so se vgrajevala z pogonom Chamberlain, ki je Ameriško podjetje in je še vedno največji proizvajalec pogonov za vrata. Panele vrat so bile izdelane iz lesa kanadskega bor, ki ima zelo gosto rast in je zaradi tega bolj odporen na vremenske spremembe in temperaturne razlike. Kljub temu pa so vrata imela poleti med paneli špranje, pozimi pa so se komaj zapirala.

Kmalu za tem so se pojavili garažna vrata s paneli (sekcije) brez izolacije in to v izvedbi kaseta in lamela, ki so imela na notranji strani samo ojačitve na mestih, kjer so se fiksirali tečaji. Vrata so bila lepa, vendar niso imela nobene izolacije, zato niso bila primerna za ogrevane garaže, ker so zelo kondenzirala na notranji strani in so pozimi zmrznila na pregibu in primrznila na tla. Lastniki takšnih vrat so polnili sekcije z stiropor ploščami in s tem nekoliko izboljšali izolativnost.

Sekcijska garažna vrataV začetku 90. Let se je v Sloveniji pojavilo že kar nekaj ponudnikov vrat različnih proizvajalcev. V začetku novega tisočletja, pa se je pojavilo tudi kar nekaj slovenskih proizvajalcev, ki pa so v bistvu sestavljalci in monterji , ki od nekaj evropskih ponudnikov sistemov in komponent kupujejo sestavne dele in jih kompletirajo na zahtevane dimenzije.

Sistemi sami so si zaradi strogih evropskih normativov ( EN 12604 in EN 12453) zelo podobni, tako da med njimi ni bistvenih razlik , razlike so edino v detajlih obdelave in v panelih .

Kar se tiče sistemov sta dva najbolj pogosta:

 • Sistem z nateznimi vzmetmi, ki je primeren za lažja garažna vrata ( Paneli brez ali z tanjšo izolacijo). Ta sistem se uporablja tam, kjer je na razpolago zelo nizka preklada in pa do širine cca 3m.
 • Sistem s torzijskimi vzmetmi je dokazano najboljši , tudi pri težjih in večjih vratih.

Kar se tiče panelov pa se uporabljajo naslednji:

 • Lesene izvedbe – lepljen, globinsko impregniran les v kombinaciji z vezano ploščo. Največkrat so površinsko obdelane s prozornimi laki, da je vidna struktura lesa. Izvedbe so različne pri različnih proizvajalcih. Redke panele , pa se dolgoročno ne deformirajo.
 • Lesene izvedbe na ALU okvirjih. Teh izvedb ni ravno veliko, ker so relativno drage. So pa kompaktne in vremensko bolj obstojne. Primerne so za moderne hiše, ki imajo leseno stavbeno pohištvo.
 • Panele iz pocinkane pločevine, brez izolacije. Taki paneli so običajno narejeni iz jeklene cinkane pločevine deb 0,55-0,8 mm in prašno barvane. Ti paneli so primerni za neogrevane prostore izven stanovanjskega objekta. So pa večinoma v modelih kaseta ali lamela (ozka in široka).
 • Paneli 40/20 z izolacijo iz tlačno brizganega polistirola (ali podobno) . To 40/20 pomeni ,da je panela debela 20 mm, na delih, kjer pa se montirajo tečaji pa 40 mm. Taka izvedba se običajno uporablja v kombinaciji z nateznimi vzmetmi in to na neogrevanih garažah.
 • Paneli z izolacijo iz tlačno brizganega polistirola ali polyuretana :
  • Debeljine 40 mm je najbolj pogosta izvedba vrat na tržišču.
  • Debeljine 42 mm – prav tako pogosta debeljina ( samo drug proizvajalec ).
  • Debeljine 45 mm – malo novejša izvedba primerna za pasivne hiše (U= 0,61w/m2K).

Vse te izvedbe se izdelujejo v vseh možnih vizuelnih izvedbah :

Kaseta, lamela (več širin med utori), gladka, wodgrain, strukturna, mikrowave…. v več osnovnih barvah po RAL in več vrst imitacij lesa.

 • Najnovejši trendi ,pa so paneli iz ALU (trše- Almg3), prav tako polnjeni z polistirolom ali polyuretanom.(v barvah po RAL ali drugih trehdovskih barvah).
 • In paneli iz ALU okvirjev, iz profilov z prekinjenim toplotnim mostom, ter polnili s termopani iz kaljenega stekla (dimljeno ali peskano). Lahko pa je polnilo izdelano tudi iz ALU pločevine v tehniki prekrivnega polnila (rezkano in prašno barvano), kadar gre za kombinacijo ALU vhodnih vrat. Ti paneli so v glavnem unikatne izvedbe in jih izdeluje samo par posebej specializiranih proizvajalcev.