Sistem za kapljično zalivanje vrta

Delo na vrtu si lahko znatno olajšamo, če se odločimo zmontirati sistem za kapljično zalivanje v naš vrt ali na balkon. Zmontiramo ga lahko že spomladi, ko je naša zasaditev vrta že dobro formirana. Premišljeno razpeljemo mrežo med rastlinami, ki potrebujejo še posebej veliko vlage.

Kaplično zalivanjePriročno je, če se vodna pipa nahaja v bližini našega vrta, tako imamo manjši preplet cevi čez dvorišče. Sistem za kapljično zalivanje aktiviramo po potrebi in glede na vremenske razmere. Pipa mora biti odprta kar malo dlje časa, kakor pri običajnem zalivanju, saj voda izteka počasneje skozi manjše luknjice na prepletu cevi.

Poskrbimo da s pridelkom pospravimo tudi cevi z našega vrta, saj bi jih lahko dolgotrajnejša izpostavljenost vremenskim neprilikam poškodovala. Zagotovo si nihče ne želi vsako sezono kupovati novega sistema za zalivanje vrta, ker zagotovo ne gre za majhen strošek.

Bučke za zalivanjeNa balkonih in v stanovanjih poznamo drugačne sisteme za zalivanje. Lahko so že vgrajeni v cvetlične lonce. Lahko jih izdelamo sami z malo domišljije ali jih kupimo.

V nekaterih trgovinah boste za ta namen našli steklene bučke za zalivanje. Stekleno bučko za zalivanje napolnite z vodo. Preden odidete na dopust jo potisnite v cvetlični lonec poleg rastlinice, za katero bi želeli da jo oskrbi s potrebno vlago.

Te bučke lahko vaše rastline oskrbujejo z vlago več kot teden dni. V zemljo prehaja le toliko tekočine, kolikor je rastlina potrebuje. Ne pustite da bi vaše rastlinice zaradi vaše daljše odsotnosti propadle, pravočasno jim zagotovite ta preprost in ugoden sistem za kapljično zalivanje.