Slovenski proizvajalci pohištva

LesSlovenski proizvajalci se odločajo za različne vrste lesa pri uporabi v produkciji za izdelovanje pohištva. Med drugim uporabljajo breze, gabor, smreko, jelko, javor, lipo in mnoge druge. Vse pa temelji na temu katera vrsta lesa bo prinesla največjo mejno koristnost.

Gledajo z vidika kje se jim najbolje splača in kako kombinirati. To lahko ponazorimo s tem, da slovenski proizvajalci pohištva tehtajo ali je bolje 2 hektara brestovega gozda ali pa je bolje imeti 20 delavcev. Torej 20 delavcev naj bi s svojo delavnostjo koristilo enako kot 2 hektara brestovega gozda. To je pavšalno povedano, a primer vseeno drži vodo.

Gre se za to, kaj kupci želijo in kaj bodo dobili za ta denar. Tu pridejo v igro mejni stroški, ki jih morajo mejno dohodki pokriti. V Sloveniji ni zaznavati, da bi se slovenski proizvajalci pohištva združevali v kartele, kar je zelo dobra stvar.

Prav tako ni na vidiku nobenega monopola, saj je konkurenca, ki pa žal ni ne čista konkurenca in ne popolna konkurenca. Slovenski proizvajalci lesa pritiskajo na kmete za odkup lesa in vedno znova jim rečejo, če ne boste prodali nam ne boste mogli nikomur, a ker so kmetje iznajdljivi se zadnja leta dogaja, da se les množično prodaja v Avstrijo, kjer se predela in potem uvozi nazaj sem kot končni produkt pohištvo.

Ironično je, da moramo kupovati nazaj svoj lasten les, ker se prej nismo mogli zmeniti, da bi ostal v mejah države in se ne bi izvozil.