Čemaž ali divji česen

Čemaž

Čemaž (Allium ursinum) je trajnica iz rodu lukov, ki ima številne zdravilne učinke. V zdravilne namene so ga uporabljali že naši predniki, ki so s čemažem zdravili težave z žlezami, krvnim pretokom in številne prebavne motnje. Ker ima zelo podobenj vonj kot česen, se pogostokrat uporablja tudi za prehranbene namene.

ČemažČemaž ali divji česen kot ga nekateri imenujejo, je vsestranska rastlina, ki jo najdemo divje rasti po deloma senčnih hrastovih, gabrovih in bukovih gozdovih po vsej Europi in v zahodni Aziji. Čemaž raste od marca do junija v gosto poraslih predelih.

Mladi listi čemaža so svetlo zeleni, stari pa suličasti in malo temnejši. Čemaž ima bel cvet sestavljen iz 2-3 suhokožnatih ovršnih listov. Zraste do največ 30 cm v višino in je vizualno zelo podoben podlesku ali šmarnici, le da ti dve rastlini nimajo vonja po česnu. Zaradi zamenjave čemaža s šmarnico, se vsako leto zastrupi veliko ljudi, za nekatere je ta zamenjava celo smrtnonosna. Zato pri nabiranju čemaža veliko pozornosti.

V Sloveniji ga uporabljamo predovsem v hranbene namene. Ima zelo podoben okus kot česen, ki ga lahko povsem nadomestimo s čemažem. Čemaž je užiten v celoti, vse od plodov, listov, koreninic in celo cvetove. V praksi pa se največkrat uporabljajo le listi, ki jih tudi najlažje naberemo in obdelamo. Liste še neprekuhane nadrobno narežemo in ga lahko uporabimo kot začimbo (namesto česna). Prav tako ga lahko uporabimo v solati in namazih ali pa iz njega celo skuhamo čemaževo juho.

Divji česenČesen je znan po tem, da ima številne zdravilne lastnosti in prav tako jih ima tudi čemaž. Le ta ima zelo podobne lasnosti kot česen, le da ima še več zdravilnih lastnosti. Zaradi številnih zdravilnih lasnosti velikokrat uporablja v ljudski medicini, Med drugim se ga uporablja za čiščenje prebavnih poti, dihalnih poti, za čiščenje kože, za sredstvo proti glistam, za boljše delovanje žlez in krvnega obtoka, za pospešeno celjenje ran, za odvajanje seča iz telesa, za nižanje vročine, za zniževanje holesterola in za številne druge namene.

Pomembno

Čemaž je na videz zelo podoben šmarnici in podlesku, ki pa sta zelo strupena. Od čemaža jih ločimo po tem, da listje nima vonja po česnu. Pri nabiranju bodite previdni, saj je lahko zaužitje šmarnice ali podleska smrtnonevarno.

Čemaževe kapljice

V čemaževi tinkturi so ujete vse moči katere se nahajajo v svežih listih čemaža, ko so ti na vrhuncu svojih moči. Tinktura ima vse dobre lastnosti katere pripisujemo tudi čemažu. Je pa čemaž, poleg mnogih ostalih blagodejnih lastnosti, poznan kot najmočnejši rastlinski čistilec težkih kovin, čemer služi prav ta tinktura. Priporoča se pri razstrupljanju telesa z živim srebrom, ki je posledica amalgamskih zalivk.

Čemaževe kapljice pomagajo tudi pri celjenju malih ranic, proti glistam, proti astmi, proti holesterolu, sproščajo mišice in umirjajo živce, preprečujejo notranje krvavitve, čistijo telo, čistijo kri,…