Juhe – hrana za dušo in telo

Juha je jed, ki odgovarja telesu vedno in povsod. Pa naj bo zunaj vroče ali pa mrzlo. Če bi juhe „grobo“ opredelili, bi lahko rekli, da obstajata dve vrsti juh. Hladne in tople.

Seveda, hladne juhe so bolj za vroče dni, tople pa za jesenske in zimske čase. Med hladnimi se najbolj pogosto pripravljajo paradižnikova, korenčkova juha, kumaričina… Odlične so tudi juhe iz različnega sadja.

Toplih juh je tudi kar nekaj. Zelo pogosto pripravljamo zelenjavne juhe, iz zelo različne zelenjave. Pri takih juhah, je poleg tega, da so zelo zdrave, pomembno tudi to, da lahko za pripravo uporabimo zelo širok spekter zelenjave. Juho naredimo iz tistega, kar imamo. Velikokrat nam pri pripravi ostale hrane ostane košček te ali one zelenjave. Najbolje je, da po parih dnevih poberete iz hladilnika kaj vam je ostalo in skuhate dober obrok. Taka hrana je zelo lahka, po njej vas ne bo tiščalo v želodcu.

Tudi toplih mesnih juh ne manjka. Verjetno je najbolj od vseh poznana in oboževana goveja juha. Ponavadi jo pripravljamo ob nedeljah. Vedno jo skuhamo malo več, tako, da jo lahko jemo še naslednji dan, ali pa jo zamrznjemo in jo uporabimo takrat, ko jo rabimo. Za pripravo goveje juhe vzamemo kvalitetno meso in dodamo veliko jušne zelenjave (obezno mora biti peteršilj, čebula, česen, korenček, zelena, por, paradižnik, itd…).

Korenčkova juhaČe želimo, da je juha okusna, potem moramo meso dati kuhati v mrzlo vodo, če pa želimo, da je meso bolj okusno, potem pa damo meso kuhati v vročo vodo, da zakrkne in tako obdrži sok v sebi. Zelo pomembno je tudi, da juha vre zelo počasi, zato si le vzemite čas za kuhanje.

Prav posebno zdrava je kokošja juha, ki jo zelo priporočajo za preprečevanje raznih vnetij in za pridobivanje moči. Poznamo še seveda odlične ribje juhe, mlečne juhe, kremne juhe…. in še in še.

Zdaj ravno prihaja jesen. To je čas, ko se pojavljajo prvi prehladi, vnetja grl in temu podobne nevšečnosti. Naredite uslugo svojemu telesu in mu večkrat privoščite krožnik vroče juhe!