Zdravi cimetovi polžki iz kamut khorasan polnozrnate moke

Kamut cimetovi polžki

Privoščite si manj redilno zimsko poslastico. Cimetovi polžki združujejo preproste sestavine z veliko okusa. Najboljša stvar pri njih je to, da so zelo enostavni za pripravo in jih boste z lahkoto pripravili sami.

Cimetovi polžki so super za pripraviti v petek zvečer, da se lahko potem z njimi razvajate cel vikend.

In ker jih bomo pripravili z polnozrnato moko kamut khorasan, bomo lahko v njih uživali brez slabe vesti.

SESTAVINE:

TESTO:

  • 2 žlici kvasa
  • 1 žlica medu
  • 0,3 dl tople vode
  • ⅓ skodelice olja
  • 2,5 dl mandljevega mleka
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3–3½ skodelice KAMUT® Khorasan polnozrnate moke

CIMETOV NADEV:

  • 2 zvrhani žlici cimeta
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 340 g medu

GLAZURA (po želji):

  • med
  • sesekljani oreščki

PRIPRAVA:

Cimetovi polžkiV posodi zmešamo kvas, mlačno vodo in pol žličke medu ter pustimo stati 5 minut. Mešanici dodamo mandljevo mleko, preostali med, olivno olje, jajca in moko ter dobro premešamo. Nato z lopatko primešamo moko.

Ko se ne bo dalo več mešati z lopatko, nadaljujemo z rokami. Mesimo nekje 15 minut, dokler ni testo gladko. Kepo premažemo s tanko plastjo olivnega olja, jo pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati pri sobni temperaturi. Nato maso znova pregnetemo in pustimo, da vzhaja še eno uro.

Sledita zadnje gnetenje in vnovično vzhajanje, ki naj traja le 10 minut. V tem času pripravimo nadev, ki ga naredimo tako, da zmešamo vse naštete sestavine.

Na pomokani površini testo razvaljamo v pravokotno obliko, ga premažemo z nadevom, a eno stranico pustimo ”prazno”. Rozine in orehe lahko dodamo po želji. Ko zavijemo do konca, rob premažemo z vodo, da se bo zadeva držala skupaj in da bo masa ostala na svojem mestu.

Zavitek narežemo na poltretji centimeter debele kose, te pa nato posamično zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač naj bo dovolj velik, saj bo testo vzhajalo.

Ko so cimetovi polžki postrojeni po pekaču, jih znova pokrijemo in še za uro pustimo. Nato pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija in po želji potrosimo glazuro po polžkih. V pečici jih pustimo 15–20 minut. Postrezimo ohlajene.

Želimo vam dober tek!