Poštne številke v Sloveniji

Poštne številke

Poštne številke v Sloveniji so še vedno precej iskana informacija na spletu. V Sloveniji imamo preko 400 različnih poštnih številk in nihšče ne pričakuje, da si jim bomo vse zapomnili na pamet.

Večina ljudi išče poštne številke le trikrat letno in sicer za božične praznike, velikonočne praznike in poleti, ko želimo poslati kakšno razglednico iz morja.

Večina  pa išče poštne številke v poslovne namene. Čeprav se je veliko poslovanja preselilo v elektronsko opbliko, jih še vedno veliko posluje preko navadne pošte. Podjetja dnevno pošiljajo pošto svojim strankam in poslovnim partnerjem in takrat je treba vedeti pravi naslov, drugače pošta ne bo prispela na pravi naslov.

In kje takrat iščete številke? Vsekakor upam, da za številko ne sprašujete delavko na okencu pošte, saj po nepotrebnem delate gnečo. Tako kot večina informacij te dni, se tudi poštne številke Slovenije iščejo prav na spletu.

Čeprav bi bilo pričakovati, da je na spletu veliko strani, ki ponujajo te informacije, temu ni tako. Ampak saj za to niti ni potrebe, saj v bistvu potrebujemo le en zansljiv vir.

Kje iskati poštne številke krajev v Sloveniji?

Poštne številke v slovenijiVečina spletnih strani ima objavljen enostaven spisek poštnih številk, ki pa je večinoma dolg in nepregleden. Medtem, ko so ti spiski urejeni po abecedi, pa je veliko težje najti številke urejene po številkah.

Najhitreje in najlažje pa je seveda najti poštne številke s priročnim iskalnikom. Le tega ima spletna stran http://www.postnestevilke.com. Z njim je iskanje veliko lažje. Vse kar morate narediti je vpisati ime mesta za katero želite najti poštno številko.

V kolikor vam iskalnik ne ustreza, lahko še vedno uporabite zelo praktičen and po abecedi urejen spisek poštnih številk. V kolikor poznate poštno številko, ne veste pa kateremu mestu pripadajo, lahko uporabite spisek kjer so številke urejene po številčnem redu, kar zelo poenostavi iskanje.

Tukaj lahko najdete nekatere med najpogosteje iskane poštne številke v Sloveniji:

 • Ljubljana 1000
 • Vodice 1217
 • Maribor 2000
 • Ptuj 2250
 • Slovenska Bistrica 2310
 • Celje 3000
 • Žalec 3310
 • Kranj 4000
 • Nova Gorica 5000
 • Koper 6000
 • Novo mesto 8000
 • Murska Sobota 9000

Kaj pa mednarodne poštne številke?

Poštne številke tujinaSeveda pa pošiljanje poštnih pošilk in pisem poteka tudi mednarodno in tukaj je včasih še toliko težje najti poštne številke.  Še posebaj ker ne obstaja slovenska spletna stran z bazo mednarodnih poštnih številk.

Edina izjema je prav spletna stran postnestevilke.com, ki ima tudi spisek poštnih številk Hrvaške.

Za vse ostale številke pa bo potrebno uporabiti nekoliko iznajdljivosti. V kolikor iščete številko iz države katere jezik vam je neznan, si lahko pomagate s Google translate.

V prevajalnik vnesite besedi poštna številka in ime mesta (npr. poštna številka Milano) in nastavite jezik na slovenščino. V desnem stolpcu nastavite jezik države v katerem se nahaja mest (npr. Italjanščina).

Potem ta rezultat (npr. ) vnesite v Google in našli boste poštno številko. Da si zagotovite še boljše rezultate, uporabite lokalni google iskalnik (npr google.it).

Na takšen način sem do zdaj našel vse iskane številke. Morda prvi rezultat v googlu nebo pokazal najboljšega rezultata. Zato ne obupajte in poskusite z drugim in tretjem rezultatom.

Ne pozabite, da lahko imajo velika mesta tudi po več različnih številk. Samo mesto Milano ima razpon številk med 20121 in 20162. Zato v teh primerih pomaga če vpišete še ime ulice.

V kolikor vse te metode zatajijo, lahko še vedno vprašate naslovnika za poln naslov. Zagotovo vam bodo rade volje pomagali.