Tudi ljubljenčka zebe

Tudi naši ljubljenčki so občutljivi na nizke temperature, zato moramo najprej poskrbeti za živali, ki bivajo zunaj.

Psi naj imajo suho zavetje, izolirano pasjo hišico, kamor se lahko zatečejo pred neposrednim vetrom, dežjem, snegom in mrazom. Hišica naj bo dvoprostorska in dvignjena od tal, da vlaga ne vdira vanjo.

Neposreden vdor vetra v hiško lahko preprečite s kakšno zaveso iz blaga, vanjo pa dajte kakšno toplo odejo ali jo napolnite s slamo.

MuckeČe imate mucke, ki živijo samo zunaj, jim v zavetje kakšne lope, ute ali drvarnice namestite suhe izolirane zaboje, napolnjene s slamo, v katere se lahko zatečejo v najhujšem mrazu.

Najbolje pa je, če jim dovolite noč prespati v garaži. Mačke so izredno iznajdljive pri iskanju toplega zavetja in si velikokrat poiščejo zavetje na toplem avtomobilskem motorju.

Zato, če je le možno, preden prižgemo motor avtomobila, preverimo, da mačke ni pod pokrovom motorja.

Živali, ki zimo preživljajo zunaj, potrebujejo močnejše in bolj kalorične obroke – zagotoviti jim je treba dva topla obroka dnevno. Vodo čez dan večkrat zamenjajte, saj bo ob zelo nizkih temperaturah zmrznila.

Kakor psi in mačke tudi konji, krave in ostale hišne živali slabo prenašajo hud mraz, zato jih pozimi namestite v topel, suh in čist hlev.