Kako izbrati pravo spletno gostovanje za svoje potrebe?

Spletno GostovanjeKo se odločamo za spletno gostovanje, je pomembno, da izberemo primernega za svoje potrebe. Veliko kupcev se odloči za ponudnika gostovanja iz napačnih razlogov. Njihovo odločitev narekuje cena ali katera od marketinških potez, ki jih ponudniki uporabljajo.

Ko se odločamo za spletno gostovanje, si moramo postaviti naslednja vprašanja: Ali je ponudnik zanesljiv? Kakšno in kako odzivno tehnično podporo nudijo? Ali je paket primeren za mojo stran? Je cena paketa znotraj mojih zmoglivosti? Ali ima paket pravo programsko opremo? Kakšna je odzivnost serverjev?

Zanesljivost ponudnika spletnega gostovanja
Zanesljivost ponudnika je kritičnega pomena. Vsako sekundo, ko je vaša stran nedosegljiva, vi izgubljate denar, četudi nič ne prodajate. Zanesljivost ponudnika se da preveriti na spletu. Za skoraj vsakega ponudnika lahko na forumih preberete, kakšne dobre ali slabe stvari. Če ima ponudnik preveč kritik, priporočam, da poiščete drugega.

Tehnična podpora
Tudi tehnična podpora je zelo pomemben kriterij, ko iščemo dobro spletno gostovanje. Tehnično podporo boste rabili le redko, ampak ko gre kaj narobe, je pomembno, da so dosegljivi in čim bolj odzivni. Slovenski ponudniki le redko ponujajo telefonsko podporo izven rednega delavnega časa, a kljub temu se najde veliko takšnih, ki vam nudijo drugačne oblike podpore praktično 24 ur na dan. Kako odzivni so, lahko testirate tako, da jim še pred nakupom pošljete kakšno vprašanje izven rednega delavnega časa. In kakšen  bo njihov odziv, je precej dober pokazatelj, kako hittro se odzivajo.

Izbira paketa
Skoraj vsi ponudniki spletnega gostovanja ponuja več paketov in več vrst gostovanja. Pomembno je, da izberete dovolj velik paket, saj nekateri ponudniki zaračunavajo dodatno, če prekoračite omejitve paketa. Hkrati pa nočete izbrati prevelik paket, saj si boste s tem nakopali dodatne nepotrebne stroške. Za povprečno osebno ali poslovno stran je paket z nekaj deset ali nekaj sto MB prostora več kot dovolj. Če pa bi radi imeli spletno trgovino z veliko artiklov ali stran z veliko obiskovalcev ali stran, ki porabi malo več serverske moči, pa predlagam, da izberete virtualni privat server (vps gostovanje) ali namensko gostovanje. Če niste prepričani, kateri paket je primeren za vas, se lahko o tem prej posvetujete s ponudnikom gostovanja. Vsekakor pa lahko najprej vzamete kakšen manjši paket, in ko bo vaša stran presegla zmogljivost paketa, le-tega nadgradite v večjega. Večina ponudnikov vam bo to naredila hitro in brez dodatnih stroškov.

Cena paketa
Čeprav gostovanje v večina primerih ni velik strošek, veliko kupcev varčuje ravno tukaj. Cena paketa je žal prevelikokrat glavni kriterij za izbiro ponudnika spletnega gostovanja. Cena pa velikokrat odraža prav kvaliteto ponudnika. Za ceno kavice ali dveh na mesec, lahko imate veliko bolj zanesljivega ponudnika, ki vam z zanesljivim delovanjem serverjev prihrani veliko denarja in živcev. Skoraj vsi ponudniki pa vam omogočajo 14-30 dnevno obdobje za testiranje njihovih storitev. In če v tem obdobju niste zadovoljni z njihovo storitvijo, vam bodo denar vrnili.

Programska oprema paketa
Ko izbiramo spletno gostovanje, je seveda pomembna tudi prava programska oprema paketa. Prva stvar, na katero morate biti pozorni, je operacijski sistem na katerem deluje server. Večina ponudnikov ponuja Linux in Windows gostovanje. Windows gostovanje je veliko bolj zanesljivo za spletne strani, ki temelj na programskih jezikih .net, C##, .asp,    itd. Linux spletno gostovanje pa je primerno za spletne strani v programskem jeziku .php. Nekateri boljši ponudniki imajo serverje urejene tako, da .php strani delujejo dobro tudi v Windows okolju in seveda tudi obratno. Druga programska oprema, na katero morate biti   pozorni, pa so nameščene skripte, ki nam olajšajo delo.

Odzivnost serverjev
Odzivnost serverjev je zelo pomemben kriterij. Ko izbiramo spletno gostovanje, je dobro preveriti odzivnost serverjev. Večina ponudnikov spletnega gostovanja omogoča prenos testne datoteke z namenom, da lahko preverite hitrosti prenosa. Odzivnost pa ni vedno odvisna samo od moči strojne opreme, ampak tudi od lokacije serverja.  Za boljšo odzivnost je dobro izbrati ponudnika, ki ima lokacijo serverja čim bližje vaši ciljni publiki. Če je vaša ciljna publika v Sloveniji, potem je modro izbrati ponudnika, ki ima serverje v Sloveniji. Če je vaša ciljna publika iz celotnega sveta, je lokacija nekoliko manj pomembna. Toda sama odzivnost serverjev je pa vseeno zelo pomembna, saj večina uporabnikov nima potrpljenja čakati, da se stran naloži. Nekatere raziskave kažejo, da je povprečen uporabnik pripravljen počakati le 3-5 sekund, da se stran naloži,  preden si premisli in poišče raje drugo stran.