Kako izbrati superge za košarko?

Superge za košarko

Pri igranju košarke je pomembna ustrezna obutev, ta vključuje tek, skakanje in hitre spremembe v smeri. Zato naj bodo superge za košarko izbrane premišljeno.

Zato pri nakupu ne glejte le designa ali blagovne znamke, ampak se raje osredotočite na njihovo funkcionalnost in kvaliteto.

Če boste superge za košarko kupovali v trgovini vprašajte trgovce za nasvet. Tukaj pa si lahko preberete osnovne smernice.

Dizajn

Copati imajo v peti različne blažilce in nasploh ščitijo gleženj oziroma nogo.

SupergeČevelj mora imeti gumijasti podplat, ki ne pušča sledi na igrišču (non-marking) in daje oprijem. Nekateri čevlji so tudi zasnovani za igro na prostem. Izberite copat s podplatom, ki ustreza vašim potrebam. Notranjost superg za košarko naj zagotavlja udobnost in brezskrbno igro.

Lahka podpora loka stopala omogoča gibanje sprednjega in zadnjega dela stopala in s tem večjo stabilnost. Nekateri dizajni imajo všit še trak za zapenjanje, kar daje še dodatno stabilnost stopala.

Večina igralcev uporablja visoke superge za košarko, ker nudijo največ opore gležnju. Drugi pa imajo raje srednje ali nizke, ker imajo manj omejitev. Izbira je vaša.

Material

Poznamo sintetični zgornji del superg, kateri se udobno prilagodi nogi. Lahko pa je zgornji del narejen iz kombinacije pravega usnja in zračne mrežice pod jezikom.

Nasveti

Najprej ugotovite pravilno velikost čevljev in kakšen tip stopala imate. Tip stopala vam lahko določijo v specializiranih trgovinah ali pa si pomagajte sami doma. Ali imate v stari obutvi bolj obrabljeno notranjo ali zunanjo stran?

Superge za kosarkoDrugi korak pri izbiri superg za košarko je glede na vaš slog igranja košarke. Hitri in fleksibilni igralci naj uporabljajo lahek čevelj, zmerno oblazinjen in podporo. Če ste močnejši igralec imejte težji čevelj z veliko stabilnostjo in oblazinjenost.

Poskusite čevlje in pritisnite pred najdaljši prst na nogi, tu mora biti nekaj prostora, saj stopalo med igro oteče.

Prava izbira superg za košarko vam lahko pomaga na igrišču in zmanjša tveganje za poškodbe stopala in gležnja.

Preberite si še: