Kako izbrati kopačke za nogomet

Kopačke za nogomet

Kopački so za nogometaša ena najpomembnejših delov opreme. Možnosti izbire so neskončne, veliko je različnih stilov. Številna podjetja, ki proizvajajo kopačke za nogomet, veliko časa posvetijo varnosti, trpežnosti in funkcionalnosti.

Zadnja leta pa je velik poudarek tudi na izgledu, saj so kopačke postale tudi modna izjava. Podjetja prav tekmujejo kateri bodo naredili bolj zanimiv model.

Vrste kopačk

Kopačke za nogometZ napredno tehnologijo so danes narejene kopačke za različne težavnosti, vremenske pogoje ter tipov igrišč.

Klasične kopačke so primerne za začetnike in občasne igralce. Imajo neodstranljivo gumo ali trdo plastiko na dnu čevlja. Ta vrsta kopačk ima dober oprijem in nadzor, zato so primerne za vse tipe igrišč in vremenske razmere.

Kopačke z odstranljivimi klini so bolj primerne za izkušene igralce. Narejene so iz trše plastike z kovinskimi konicami. Značilnost teh kopačk je, da se lahko vrsta in dolžina klinov prilagaja glede na vremenske pogoje ter igralno površino.

Material

Nogometne kopačke so sestavljene predvsem iz dveh materialov, iz usnja ali sintetike. Usnjene so bolj kvalitetne, so močne in vzdržljive. Mehkejše so kopačke, boljši je občutek (večja fleksibilnost), vendar so tudi manj vzdržljive.

Usnje absorbira vodo, zato te niso priporočljive za pogosto rabo na mokrih površinah. Sintetične kopačke so cenejše, vendar manj kvalitetne, kot usnjene. Sintetiko je lažje čistiti in sušiti.

Zunanji podplat

Kopačke za nogometZunanji podplat je del čevlja, ki se dotika tal. Glede na igrišče, na katerem boste igrali, določite vrsto podplata pri kopačkah.

Nekateri podplati so narejeni za naravne površine. Imajo kline, ki zagotavljajo dober oprijem. So daleč najbolj priljubljeni in vsestranski podplati za naravne površine.

Za mehke ali mokro naravne površine ime podplat manj klinov, vendar dobro razporejene. Nekatere kopačke celo odstranljive kline.
Na umetni ali naravno trdi površini, ima podplat veliko kratkih klinov, ki so porazdeljeni po celem podplatu. Uporabljajo se tudi za zamrznjene površine.

Pri izbiri kopačk za nogomet je pomembno na kakšni površini boste igrali. Izberite vam ustrezno obutev.

Preberite si še: