Električna kitara

Električna kitara

Prva električna kitara je nastajala pod spretnimi rokami ameriškega jazz in country kitarista Lester William Polsfuss-a, ki je vsem bolje znan kot Les Paul. Les je bil pionir električnih kitar s solid-body-em (kompakten trup), ki so omogočile zvok rock and roll-a, ki ga poznamo danes.

Električna kitara Les PaulLes Paul je svoj izum predstavil podjetju Gibson in skupaj so izdelek lansirali na trg. Vendar šele po tem, ko je je Leo Fender uspešno lansiral svoj model električne kitare. Prva električna kitara je bila izdelana leta 1940, vendar so prvi vidni uspehi električnih kitar vidni šele v 50. desetletju prejšnjega stoletja.

Govorim seveda o solid-body električnih kitarah. Prva električna kitara z votlim trupom pa je bila izdelana že leta 1931, v prodajo pa je prišla poleti 1932. Oblikovalec le te je bil George Beauchamp.

Kako deluje električne kitara?

Električna kitaraElektrična kitara uporablja delovanje elektromagnetne indukcije, ki pretvori vibracije kovinskih strun v električne zvočne signale. Ker je ta signal prešibak za zvočnik, električna kitara potrebuje ojačevalec, da je signal dovolj močan, da ga lahko slišimo preko zvočnikov.

Ker električna kitara potrebuje električni signal za delovanje, lahko ta signal enostavno spremenimo z uporabo elektronskih vežij in tako zvoku dodamo drugačno barvo zvoka. Signal pogostokrat spreminjamo z učinki kot sta reverb in distorzija.