PC ali škatla X

Xbox je osebni računalnik v malem, namenjen tistim, ki niso pripravljeni vlagati denarja v osebni računalnik zgolj za igranje iger. Nova igralna konzola – v ZDA naj bi stala 299 dolarjev (pretvorite valute), enako kot neposredni tekmec ps – bo imela vgrajen Intelov procesor pentium III s taktom 733 MHz (ps2 le 300 MHz), grafični procesor izdelovalca Nvidia, 64 MB pomnilnika (ps2 le 32 MB), pogon DVD za predvajanje filmov in nalaganje iger ter kot prva v zgodovini igralnih konzol tudi klasični trdi disk (8 GB ali, če verjamemo govoricam, celo 40 GB), na katerega se bodo zapisovali razni podatki, ki nastajajo med igro (pri ps2 je treba pomnilnik 8 MB v ta namen posebej dokupiti).

XboxHkrati bo Microsoft prihodnje leto zagnal storitev igranja s konzolami xbox v internetu, šušlja pa se še, da naj bi bil xbox uporaben tudi kot digitalni videorekorder. Sony je za protiudarec že napovedal sodelovanje z Aolom na področju internetnega igranja s ps2 – do konca leta bodo torej ponudili enako uporabnost kot grozeči xbox, dodati pa nameravajo še disk, zaslon XGA LCD, miško in tipkovnico, da bo playstation2 mogoče spremeniti v osebni računalnik.

Shunji Yamashina, analitik japonskega trga zabavne elektronike je dejal, da so igre za xbox preveč podobne tistim na osebnih računalnikih, kar bi lahko bilo za Microsoft zelo slabo. Japonski trg namreč ustvari tretjino vsega prihodka od prodaje tovrstnih izdelkov – kdor se tam dovolj ne dokaže, pa ne velja za resnega tekmeca nikjer v svetu.

Kdo, koliko in kdaj?

Pomanjkanja konzol (to se je zgodilo ob začetku prodaje konzole ps2) naj uporabniki ob začetku prodaje xboxa ne bi občutili. Microsoft naj bi namreč imel za prodajo namenjenih že 800.000 naprav, hkrati pa bo na voljo že vsaj 15 iger različnih izdelovalcev.

Med glavne sodi Sega, ki se – tako se zdi zdaj, ko so nehali izdelovati svojo konzolo dreamcast – na Microsoft opira kot na strateškega družabnika, tu pa so še Electronic Arts in drugi. Eden zanimivejših Microsoftovih partnerjev je družba Warner, s katero imajo sklenjen ekskluzivni dogovor o trženju blagovne znamke AI (umetna inteligenca), sicer težko pričakovanega zadnjega filma Stevena Spielberga, ki je bil pred tedni premierno prikazan v ZDA.

Vsi pa čaka(m)jo na november. Tri dni pred uradnim začetkom prodaje xboxa bo namreč trg razburkal še Nintendo s svojo konzolo gamecube za 199 dolarjev, ob začetku prodaje pa bo za gamecube na voljo samo šest iger.