Izbira in nakup Kajaka

Napihljivi kajakVemo, da je nakup prvega kajaka težaven, saj obstaja veliko vprašanj. Ali kupujete pravo izvedbo? Ali ste plačali preveč? Kaj pa, če se odločimo narobe? Naš namen je, tu da vam pomagamo, pri pravi izbiri.

Obstajajo tri strukturne klasifikacije kajakov:
1. Toge (ali Hardshell) čolni, sestavljene iz ene plastike, steklenih vlaken, kevlarja, ogljikovih vlaken ali lesa.
2. Zložljivi, napihljivi čolni
3. Napihljivi kajak

Tog kajak je tip, kajaka na katerega prvo vsi pomislijo, ko slišijo besedo kajak. Od togih modelov so plastični modeli najcenejši za nakup vendar pa tudi najtežji od vseh. Plastični čolni so težki in robustni in tudi v primeru poškodbe je popravilo zelo zahtevno in ponavadi zelo drago.

Kajak iz steklenih vlaken je dražji od plastičnega modela, vendar bistveno lažji. Steklena vlakna se lažje poškodujejo, vendar se tudi lažje popravijo.

Kompozitni kajaki iz materialov, kot so kevlar, grafitna vlakna in ogljikova vlakna so najdražji vendar tudi najlažji kajaki na trgu.

Leseni čolni so nekoliko drugačna vrsta. Imajo lahko nostalgično vrednost in zaradi ročno izdelane kakovosti tudi estetsko lepoto. Veliko ljudi se odloči za nakup lesenega kajaka v obliki kompletov in ga nato sami sestavijo. Cene lesenih kajakov se precej razlikujejo. So enostavni za popravilo in ne zahtevajo rednega vzdrževanja.