6 naravnih metod proti smrčanju

Kako odpraviti smrčanje

Smrčanje ni samo nadležno, lahko je tudi znak resnih bolezni. Obstaja dobra možnost, da spadate med tistih 45% odraslih, ki občasno ali redno smrčijo. In zagotovo veste, da so smrčači pogostokrat tarče šaljivcev.

Če ste žrtev smrčanja ali smrčača, vas zagotovo zanima kaj pomaga proti smrčanju. Operacija proti smrčanju je zelo učinkovita, vendar si številni ne želijo iti pod nož. Operacija proti smrčanju še ne garantira uspeha, saj obstaja več vrst posegov, ki pa nimajo enakega rezultata.

K sreči se je možno boriti proti smrčanju tudi na povsem naraven način. Če vam ne bodo pomagale preprečiti smrčanje, pa ga bodo zagotovo precej omilile. In kar je najbolje, te metode lahko začnete uporabljati še danes.

1. Ustavi smrčanje  z menjavo položaja spanja

Kako preprečiti smrčanje

Menjava položaja lahko precej vpliva na smrčanje. Kadar spimo na hrbtu se lahko jezik in nebo pomakneta nekoliko nazaj, kar zmanjša dihalne poti in posledično povzroči smrčanje.

Svetujemo vam spanje na boku, ki lahko drastično zmanjša smrčanje. Pri temu si lahko pomagate s posebnimi vzglavniki, ki vas bo držav v bočnem položaju celo noč.

2. Alkohol spoduja smrčanje

Kako ustaviti smrčanje

Pitje alkohola povzroča sproščanje mišic in tukaj mišice v zadnjem delu grla niso nobena izjema. Sproščene mišice v tem delu grla zmanjšajo pretok zraka, kar povzroči smrčanje.

Zdravniki so ugotovili, da pitje alkohola  4 do 5 ur pred spanjem povzroča ali ojača smrčanje. V tej situaciji se smrčanje pojavi tudi pri tistih, ki praviloma ne smrčijo. Zato se izogibajte pitju alkohola več ur pred spanjem.

3. Proti smrčanju z izgubo kilogramov

Proti smrčanju

Izguba teže lahko pomaga proti smrčanju, vendar ne vsem. Tudi suhi ljudje smrčijo. V kolikor ste pričeli s smrčajem potem, ko ste pridobili na teži, potem bi vam izguba teže zagotovo pomagala.

Odvečni kilogrami, še posebaj ti okoli vratu, dodatno obremenijo in stisnejo dihalne poti. Vse to povzroči smrčanje. Izguba 5 kg teže lahko pomeni izgube 2cm obsega v vratu, kar lahko zmanjša smrčanje. Proskusite, izgubiti nima kaj, razen kilogramov seveda.

4. Izboljšajte higieno spanja

Smrčanje

Slabe spalne navade (znane tudi kot “slaba spalna higiena”) lahko ima podoben učinek na vaše telo, kot pitje alkohola.

Veliko dela in premalo spanja povzroči preutrujenost. Zato je vaš spanec globok in posledično so vaše mišice še ohlapnejše, kar povzroči smrčanje. Zato se poskusite dnevno spati vsaj 7 ur in tako boste zmanjšali možnosti smrčanje. Dovolj spanca ima tudi druge zdravstvene koristi.

5. Hidracija pomaga proti smrčanju

Smrčanje

Zagotovo ste že 1001 krat slišali, da morate dnevno zaužiti zadostno količino tekočine. Poleg vseh drugih zdravstvenih koristi, vam zadostna hidracija lahko pomaga zmanjšati tudi smrčanje.

Če je vaše telo dehidrirano, postanejo stene nosu in mehkega neba lepljive, kar povzroči dodatne vibracije pri dihanju. Te vibracije povzročajo smrčanje. Zato poskrbite, da boste zaužili dovoljne količine tekočine. Za odraslo žensko je potrebno približno 2 litra in za moškega 3 litre tekočine dnevno.

6. Zamenjajte vzglavnik

Zdravilo proti smrčanju

Alergeni v vaši spalnici lahko pripomorejo k smrčanju. Kdaj ste nazadnje zamenjali vzglavnik? Pršice v vašem vzglavniku lahko povzročijo alergično reakcijo, ki lahko povzroči smrčanje. Podobeno reakcijo lahko imate, če vzdihujete živalski prhljaj. To je pogost primer pri tistih, ki dovolijo svojem hišnem ljubljenčku, da spi na vaši postelju skupaj z vami.

To se da preprečiti tako, da vzglavnik redno zračite in perete ter ga vsake toliko časa zamenjate za novega. Hišnjemu ljubljenčku pa le ne dovolite, da spi na postelji skupaj z vami.

No, pa ste zvedeli kaj pomaga proti smrčanju. Če za vas ne deluje prva metoda, poskusite z naslednjo in se nikar ne vdajte. V nasprotnem primeru lahko poskusite z metodo, ki je Maji rešila zakon.